La Universitat de València, la UPV i l’IIS La Fe han desenvolupat un projecte d’investigació

La Universitat de València (UV), la Universitat Politècnica de València (UPV) i l’Institut d’Investigació Sanitària La Fe (IIS La Fe) han desenvolupat un projecte d’investigació europeu per a millorar les habilitats digitals dels professionals sanitaris, desenvolupar eines de formació i beneficiar a pacients de diverses patologies, millorant la qualitat de l’atenció sanitària.

L’any 2018, la Universitat de València, a través de l’Institut Universitari d’Investigació de Polítiques de Benestar Social (Polibienestar), la Universitat Politècnica de València, a través de l’Institut Universitari de Tecnologies de la Informació i Comunicacions (ITACA-SABIEN) i l’Institut d’Investigació Sanitària La Fe (IIS La Fe) van iniciar un treball conjunt d’investigació en el marc del projecte europeu DISH (Digital & Innovation Skills Helix in Health).

L’objectiu principal del projecte, que ha comptat amb un pressupost de 996.760 euros, ha sigut potenciar la innovació i les habilitats digitals del personal sanitari per a fomentar l’ús de les solucions de e-salut en la seua pràctica quotidiana.

Els conceptes i eines desenvolupats en la investigació han sigut provats a Espanya, Noruega, Dinamarca, Alemanya, el Regne Unit i Polònia, que han participat amb els seus respectius grups d’investigació en el projecte. “L’assaig en diferents contextos sanitaris europeus demostra el caràcter flexible i adaptable d’aquests”, segons explica Gertrudis Fornés, investigadora de Polibienestar.

Durant l’execució d’aquest projecte, es van desenvolupar tres eines: una de preparació per a la innovació i adopció d’habilitats digitals; una segona per a la formació en el treball; i una tercera eina per a l’avaluació i reconeixement d’aquestes capacitats. Aquests tres conceptes o eines serveixen de guia en el procés de disseny de formacions adaptades: persones claus que han de ser involucrades, la detecció de les necessitats del personal sanitari, la formació requerida, els objectius i la metodologia de la formació, així com la seua avaluació.

A la Comunitat Valenciana, aquests conceptes s’han utilitzat per a planificar, dissenyar i implementar un curs de formació gratuït dirigit a professionals sanitaris d’atenció primària i especialitats, tant personal mèdic com d’infermeria. Aquest curs, certificat per l’Escola València d’Estudis de la Salut (EVES) amb cinc crèdits ECTS, se centra en l’ús d’una plataforma de formació en línia (Moodle), la prescripció de recursos digitals i el maneig d’un quadre de comandaments per a la Diabetis Mellitus tipus II. A causa de la irrupció de la pandèmia, el curs va ser redissenyar-lo per a adaptar els continguts inicialment seleccionats per a un format presencial a un virtual. Gràcies als esforços dedicats per l’àrea de simulació clínica de l’Hospital Universitari i Politècnic La Fe, 96 professionals han realitzat la formació. Segons els participants, la implementació va ser senzilla i les sessions de formació van ser efectives per a aconseguir els objectius planificats.

“La pandèmia ha posat de manifest la importància i la utilitat de solucions digitals o de e-salut i la telemedicina” segons explica Soledad Giménez, infermera i investigadora de l’Hospital Universitari i Politècnic La Fe.

El seu impacte, especialment en els mesos en què ha posat a prova el Sistema Nacional de Salut, va impedir i/o va dificultar el seguiment habitual dels pacients amb Diabetis Mellitus tipus II, ja que durant aqueixos mesos només es van realitzar les visites i/o exàmens de laboratori indispensables. A aquesta reducció cal sumar-li que en algunes ocasions els pacients no van acudir a les seues cites per por del contagi.

Davant aquest escenari, tant els metges d’atenció primària com els endocrinòlegs de l’Hospital van expressar la necessitat d’implementar un Quadre de Comandaments que els ajudara en la gestió dels pacients i de formar als professionals sanitaris en el seu ús”.

El disseny i llançament d’aquest curs, així com la satisfacció dels estudiants, segons Vicente Traver, director d’ITACA-SABIEN, “posa de manifest l’eficàcia dels conceptes i eines del projecte DISH, els quals advoquen per la participació i col·laboració de totes les parts interessades (administradors/gerents, experts en tecnologia, professionals sanitaris, professors i estudiants) a l’hora d’implementar solucions de e-salut noves o ja desenvolupades, però no utilitzades o aprofitades íntegrament”.

Més informació de noticies al nostre Periòdic Valencià

Comenta la notícia

This site uses User Verification plugin to reduce spam. See how your comment data is processed.