L’Alcúdia reitera la seua oposició frontal a la Planta de Residus Sanitaris de Guadassuar

Se situaria a tan sols 1000 metres del nucli de Montortal que seria travessat contínuament per vehicles amb residus tòxics i contaminants

El polígon industrial on anirà aquesta planta no està urbanitzat i no disposa d’aigua ni de clavegueram

El plenari de l’Ajuntament de l’Alcúdia aprova ahir, per unanimitat, una moció de Compromís per l’Alcúdia en la diu que s’utilitzaran tots els recursos al seu abast per oposar-se a la instal·lació de la “Planta  de Residus Sanitaris del Grup III, transferència de residus sanitaris del Grup IV citotòxics i citostàtics, i altres residus perillosos”, promoguda per l’empresaTMA Grupo Sánchez.

Raquel Coronado, regidora de Compromís per l’Alcúdia, va indicar que la Planta estaria situada a poc més de 1.000 metres de distància del nucli urbà de Montortal, en una zona de producció intensiva agrícola i a menys de 100 metres de la Sèquia Reial. El transport d’aquests residus està considerat com a transport de mercaderies perilloses que travessaria aquest barri de l’Alcúdia.

Aquest projecte, explica la moció, va eixir a informació pública en 2015, va comptar amb l’oposició de distints ajuntaments, començant pel propi Ajuntament de Guadassuar que va emetre informe desfavorable en 2017. L’Ajuntament de l’Alcúdia es manifestà, des del primer moment, frontalment en contra d’aquesta instal·lació, presentant al·legacions demanant la denegació d’autorització a la Planta. Es recolliren més de 4.000 al·legacions individuals contra la Planta, la majoria d’elles a l’Alcúdia. S’organitzà una manifestació en la que participaren 500 persones davant l’edifici de la futura Planta de Residus Sanitaris al Polígon La Garrofera de Guadassuar.

Aquest tema s’ha reactivat com a conseqüència d’una recent sentència del T.S.J. que va estimar el recurs de TMA Grupo Sánchez, anul·lant la resolució de la Direcció General de Canvi Climàtic i Qualitat Ambiental de 2018 que va negar l’Autorització Ambiental Integrada. La sentència declara la procedència de continuar amb el tràmit d’Autorització Ambiental Integrada.

L’informe ambiental del projecte, publicat el passat 11 de novembre, diu que la zona es troba inclosa en l’àmbit del Pla d’Ordenació de Recursos Naturals l’Albufera (cal tindre en compte que la Planta se situa a 100 metres de la Sèquia Reial, que nodreix de cabals importantíssims a l’Albufera durant distintes èpoques de l’any). També que la planta se situa limítrof d’una zona amb perillositat geomorfològica d’inundació, d’acord amb la cartografia del PATRICOVA. Igualment que l’activitat projectada preveu la possibilitat que es produïsquen vessaments, fugues o abocaments que puguen afectar el sòl i l’aigua subterrània.

La regidora de Compromís va informar que tant els residus sanitaris del grup III com els del grup IV estan catalogats com a perillosos i representen un important risc per a la salut laboral i pública, i per al medi ambient. Dels primers es podran tractar 3.800.000 milions de kg anuals i dels segons 2.800.000 milions de Kg anuals

A més d’aquests residus biosanitaris podran ser traslladats a aquest centre tot tipus de residus perillosos i no perillosos procedents de tota classe d’indústries. Per la planta podran passar anualment un total de 35.000.000 milions de quilos d’aquests productes, molts d’ells líquids, que estaran a l’aire lliure, coberts però no tancats, el que ocasionarà, problemes d’escorrenties de líquids contaminants cap a l’exterior o a la sèquia reial que es troba a menys de 100 metres.

En total podran ser tractats o transferits a aquesta planta 43.000.000 milions de quilos anuals de residus perillosos, és a dir 117.500 kg diaris. En el projecte apareixen un total de 20 pàgines d’uns 500 productes, molts d’ells molt perillosos que podran vindre a aquesta planta.

Cal dir que el polígon no està urbanitzat i, per tant, la Planta no disposa de servei d’aigua potable ni de clavegueram per a evacuar les aigües residuals tractades en l’activitat. Per això , la planta disposarà d’una estació depuradora d’aigües residuals amb capacitat de tractament de 27.000 litres diaris. Després de tractar les aigües generades durant el procés productiu, evacuarà en una fossa sèptica de 20.000 litres, aigües que finalment seran gestionades en l’estació depuradora municipal més pròxima, o siga la de l’Alcúdia. Igualment passa amb els accessos rodats a la instal·lació i al polígon industrial, que són completament deficients.  

Comenta la notícia

This site uses User Verification plugin to reduce spam. See how your comment data is processed.