Una vintena de tècniques i tècnics dels ajuntaments de l’Horta Sud han assistit hui dilluns, 12 de maig, a una formació específica per afrontar els desafiaments econòmics derivats de la DANA a la comarca i reimpulsar el teixit productiu local.
Aquesta formació està promoguda pel Centre Europeu d’Empreses i Innovació (CEEI València) i la Mancomunitat de l’Horta Sud.

L’activitat forma part d’un projecte finançat per l’Institut Valencià per a la Competitivitat Empresarial (Ivace) amb l’objectiu de crear un grup de treball per identificar noves oportunitats territorials i empresarials en el nou escenari plantejat per la DANA a la comarca de l’Horta Sud.
Formació per a la recuperació econòmica
A la primera sessió, que forma part d’un cicle de tres, han participat tècniques i tècnics de les Agències de Desenvolupament Local (ADL) dels ajuntaments de la comarca, així com professionals de l’empresa municipal Idea’t de Torrent i del Pacte Territorial per l’Ocupació de l’Horta Sud, gestionat per la Mancomunitat. La sessió ha estat impartida per Olga Broto i Ramón Puchades de la consultora Matèria Taronja.
El president de la Mancomunitat de l’Horta Sud, José F. Cabanes, ha destacat que “una de les nostres prioritats és mantindre el teixit econòmic i l’ocupació, que ha patit un gran impacte després de la DANA. A més de la intervenció directa amb els negocis, que estem fent dins del pla Avança Empreses, considerem fonamental oferir eines als equips professionals de les Agències de Desenvolupament Local”.
Accions de suport a l’economia local
A l’inici de la jornada, Andrés Martínez, responsable del Pacte, va exposar les accions que la Mancomunitat està duent a terme per ajudar els sectors econòmics després de l’impacte de la catàstrofe. Per la seua part, el director de CEEI València, Ramón Ferrandis, va recalcar que “amb aquesta formació es pretén fer un treball que després puga aplicar-se en la pràctica”, per a les persones que treballen “en el dia a dia, en els municipis més colpejats”.
Anàlisi dels sectors econòmics més valorats
Durant la formació, Olga Broto i Ramón Puchades van insistir en què “les crisis són oportunitats per a fer canvis i replantejar l’oferta econòmica d’una zona”, sempre des de la planificació. S’han analitzat exemples pràctics implantats en municipis com Tres Cantos (Madrid) i Sant Just Desvern (Barcelona), com a punt de partida per a dinàmiques de grup.
Els professionals de les ADL han analitzat quatre sectors tradicionals de l’economia local: el comerç, les pimes, els serveis per a la població i els serveis per a la indústria. Posteriorment, també s’ha debatut sobre nous sectors que consideren que haurien de rebre un impuls en aquesta nova etapa.
Properes sessions formatives
Aquesta primera sessió serà seguida per altres dues més, per tal d’aprofundir en els continguts, que seran ofertes a les ADL de manera telemàtica.