Massamagrell acull la presentació del llibre “Memòries d’un republicà de Massamagrell: Juan Falcó Vidal”

L’Ajuntament de Massamagrell acull la presentació del llibre “Memòries d’un republicà de Massamagrell: Juan Falcó Vidal” de l’autor Pau Pérez Duato

El Saló de Plens de l’Ajuntament de Massamagrell va acollir dissabte passat, 11 de juny, la presentació del llibre “Memòries d’un republicà de Massamagrell: Juan Falcó Vidal”, un jove milicià comunista, va deixar per escrit les seues vivències i records sobre els anys trenta i quaranta del segle XX, en unes memòries autobiogràfiques que han estat guardades en la intimitat familiar durant dècades.

L’obra va ser presentada a les 11 del matí per l’alcalde del municipi, Paco Gómez, la regidora de Memòria Històrica, Araceli Munera, i el mateix autor, Pau Pérez Duato, davant del públic assistent.

Partint dels anys de la Dictadura de Primo de Rivera i la proclamació de la República espanyola, el relat comença centrant-se en la figura del cunyat del protagonista, Francisco Eres Estanislao, primer alcalde republicà de Massamagrell, per a explicar les tensions religioses i laborals que van succeir en el municipi.

En el segon capítol, l’autor exposa les seues experiències en els fronts de Terol, Toledo i Guadalajara, descrivint les difícils condicions climatològiques; els dilatats enfrontaments amb els revoltats, les friccions internes entre antifranquistes; la perspectiva nacional i de gènere o la participació de soldats estrangers, entre altres aspectes.

Finalment, en l’últim apartat, les memòries acaben amb la narració de la captivitat de Juan, qui va estar en camps de concentració, presons, centres de treball forçats i, en últim terme, va ser bandejat després que els republicans perderen la guerra.

Segons l’autor: “Falcó va escriure les seues vivències durant la República, la Guerra Civil i la Postguerra. Aquest llibre és un manuscrit de 184 pàgines que reconstrueix els esdeveniments a partir de la postmemòria i la rememòria. La metodologia emprada consisteix a corregir errors lingüístics modificant el manuscrit el mínim possible i afegir notes al peu de pàgina que contextualitzen les referències i interpreten les memòries de l’autor. Arxius, fonts orals i hemeroteca són les fonts principals de la investigació”.

En la presentació, Gómez va destacar el “orgull de poder col·laborar en l’edició d’un llibre com aquest, que retratant el testimoniatge d’un veí del poble, passa a ser part de la història de Massamagrell”.

Munera va afegir: “Amb aquesta presentació donem visibilitat a una part de la història que no podem oblidar, posant en valor els testimoniatges de la ciutadania de Massamagrell”.

Comenta la notícia

This site uses User Verification plugin to reduce spam. See how your comment data is processed.