Meliana habilita una línia de subvencions extraordinària per a les filtracions en soterraris

Ahir dimarts va tindre lloc una reunió de l’Ajuntament amb les comunitats de propietaris dels edificis que pateixen filtracions d’aigua als soterranis. Filtracions que s’han accentuat després de les últimes pluges torrencials. Concretament, estaven convocades quatre comunitats de la zona nord-est del nucli urbà, una de les zones més sensibles del municipi a les fluctuacions de les aigües subterrànies.

 Com explica l’alcalde, Josep Riera:portem des de març de l’any passat analitzant la situació amb diferents estudis i comprovacions tècniques per a delimitar l’abast del problema i, per part de l’Ajuntament, s’han realitzat dos informes de conclusions, un en maig del 2021 i l’altre en maig d’enguany”. Les conclusions dels informes, els únics que consten a l’Ajuntament ja que per part de les comunitats afectades, si se n’han fet, no s’han presentat a l’Ajuntament, es constata que la causa principal és un nivell freàtic molt alt juntament amb problemes d’estanqueïtat i d’impermeabilització dels edificis. A més, el segon informe conclou que pot haver una aportació d’aigua afegida per alguna fuga en l’entrada de la séquia de Montcada a Meliana des del terme de Foios.

Per a situar el problema en la reunió amb el veïnat afectat, el responsable municipal indica: “el personal de l’àrea d’Urbanisme municipal; juntament amb Global Omnium, l’empresa concessionària de la xarxa d’aigua potable i del sanejament; i l’empresa Sigma, especialitzada en estudis geotècnics, van anar explicant totes les actuacions realitzades, que s’han reforçat amb la ubicació de tres punts fixos de mesurament del nivell freàtic”.

Més o menys, en aquesta zona sensible s’ha traçat una línia de mesurament d’oest a est del nucli urbà en el sentit dels corrents d’aigua. Un punt en la confluència de les avingudes de la Senyera i Constitució, un altre entre Constitució i Rei en Jaume i, l’últim, entre els carrers Furs i Via Augusta. També es va comptar amb la presència de Vicent Ferrer, llaurador de la partida de l’Ermita i gran coneixedor del comportament de les aigües a la zona, que en va fer una breu explicació.

Així, després de les conclusions, continua Riera: “en maig s’ha dictat una resolució d’Alcaldia en què es requereix a les comunitats de propietaris perquè adopten les mesures correctores necessàries per a evitar les filtracions als garatges i, alhora, a la séquia de Montcada perquè revise, i si és el cas repare, la seua canalització d’entrada a Meliana”. Atesa l’afecció continuada i les despeses importants a què hauran de fer front les comunitats, l’Ajuntament aprovarà en el ple ordinari de dijous una línia extraordinària de subvencions per als edificis més afectats amb una dotació inicial de 40.000 €.

Finalment, conclou l’alcalde: “de les intervencions del públic assistent es va traslladar de nou la preocupació que les possibles pèrdues de la séquia de Montcada estiguen agreujant la situació, la necessitat de posar més punts de mesurament del nivell freàtic per a delimitar millor les zones d’afecció i la possibilitat de rebaixar d’alguna manera el nivell de l’embossament d’aigua”. L’Ajuntament de Meliana es va comprometre a continuar treballant en tots aquests aspectes.

Més informació de noticies al nostre Periòdic Valencià

Comenta la notícia