La consellera de Justícia i Administració Pública, Núria Martínez, ha assistit aquest dijous a l’acte tradicional del Tribunal de les Aigües de la Vega de València, que se celebra cada dijous sota la Porta dels Apòstols de la Catedral de València, on ha posat en valor aquest organisme mil·lenari com “un exemple de cultura viva i de justícia al servei de la ciutadania”.

Martínez ha destacat que “el Tribunal de les Aigües encarna de forma exemplar els principis essencials de l’administració de Justícia: concentració, agilitat i economia processal, tot això sustentat en l’oralitat”.
La titular de Justícia ha subratllat que “aquesta celebració continua atraient visitants de tot el món i és un recordatori del valor de l’aigua com a recurs limitat i de l’enginy d’un sistema que, malgrat la seua senzillesa, continua sent eficaç i plenament vigent”.
També ha recordat que el Tribunal de les Aigües “no és només Patrimoni Cultural Immaterial de la Humanitat, declarat per la UNESCO l’any 2009, sinó també un model d’inspiració per a la justícia moderna, perquè demostra que és possible resoldre conflictes de forma adequada, civilitzada i pacífica, des de la mediació i el diàleg”.
Martínez ha valorat el treball i la implicació dels custodis d’aquesta tradició jurídica, destacant la seua tasca fonamental. En aquest sentit, ha subratllat que “l’esforç i el temps que dediquen com a membres d’aquests tribunals per a garantir el respecte dels drets dels habitants de les seues comunitats mereixen no sols reconeixement, sinó també un suport ferm. Aquest compromís no s’ha de veure com una qüestió del passat, sinó com un pilar fonamental de la nostra societat, una fortalesa que hem de preservar i defensar”.
La Comunitat Valenciana, referent en tribunals consuetudinaris
La consellera ha afirmat que “els Tribunals Consuetudinaris representen una fórmula de justícia que cal valorar i preservar, i que hauria de ser reconeguda i apreciada per tothom. Són una justícia accessible, pròxima i absolutament necessària per al benestar de les nostres comunitats”.
Segons Martínez, “aquests òrgans representen un model de justícia adaptat a les realitats i necessitats de les comunitats locals. No es tracta d’un sistema alié a la vida de les persones, sinó que és un dret que naix de la pròpia comunitat, del seu mode de viure, de la seua cultura i de la seua història”.
La Comunitat Valenciana compta amb tres tribunals consuetudinaris:
- Tribunal de les Aigües de la Vega de València (Patrimoni Cultural Immaterial de la Humanitat des de 2009)
- Jutjat Privat d’Aigües d’Oriola i Pobles del seu Marc (que celebra enguany el seu 750 aniversari i està en procés de ser declarat Bé d’Interés Cultural Immaterial)
- Tribunal del Comuner del Rollet de Gràcia de l’Horta d’Aldaia (declarat Bé de Rellevància Local Immaterial)
Tots tres comparteixen trets com la immediatesa, l’oralitat i el consens, i són referents únics de dret foral valencià.