València inicia la formació ciutadana davant emergències amb el Pla “València + Segura”

L’Ajuntament de València ha posat en marxa el Pla de formació de la ciutadania davant emergències València + Segura, una iniciativa ambiciosa orientada a capacitar la població per a fer front a situacions d’emergència amb coneixements i habilitats pràctiques.

La primera fase del pla ha començat amb la formació de més de 300 formadors i formadores, que estaran preparats per a impartir els cursos a partir del pròxim mes de setembre.

Paral·lelament, ja està disponible el portal web www.valencia.es/massegura, on ciutadania, associacions, entitats educatives i empreses poden inscriure’s per a rebre la formació.

Formació en barris, pedanies i centres educatius

La segona fase s’activarà la primera setmana de setembre, amb carpes informatives en les pedanies i cursos presencials en col·legis, centres de majors, entitats socials i associacions veïnals. S’han programat 40 punts informatius itinerants en espais estratègics de tota la ciutat.

Segons ha explicat el regidor de Bombers, Emergències i Protecció Civil, Juan Carlos Caballero, el pla “és fruit de les recomanacions de la Comissió per a la Recuperació de les zones afectades per la DANA de 2024” i busca desenvolupar una “cultura de la prevenció i l’autoprotecció permanent a València”.

El Pla ha sigut elaborat per l’equip tècnic de la Càtedra MESVAL (Model Econòmic Sostenible de València i el seu Entorn) de la Universitat de València, i dirigit pel catedràtic i investigador José Manuel Pastor.

10 objectius clau i formació adaptada

El Pla s’articula entorn de 10 objectius específics, entre ells: cultura d’autoprotecció, corresponsabilitat, interpretació d’alertes, formació multirisc, capacitació per a la resposta, consciència de riscos locals, recuperació postemergència, i reducció de pressió als serveis d’emergències. A més, aposta per una estratègia inclusiva, amb continguts i formats adaptats a col·lectius vulnerables.

La formació arribarà a:

  • 538 centres educatius
  • 70 associacions veïnals
  • 51 centres de majors
  • 20 entitats de persones amb discapacitat
  • 31 seus de la Universitat Popular
  • 15 alcaldies de pedanies
  • 6 centres de dia

La alcaldessa de València, María José Catalá, ha destacat que “es tracta d’un pla obert a tota la ciutadania i als municipis de l’àrea metropolitana, que aposta per la formació continuada i preventiva com a pilar fonamental de seguretat col·lectiva”.

Sensibilització i formació permanent

El pla contempla, a més, campanyes de sensibilització en diversos suports (mitjans, web, xarxes socials, material imprés, etc.) i formació específica per a empreses, funcionariat, policies i altres col·lectius. Un equip d’unes 100 persones expertes (professorat, bombers, policies) s’encarregarà de les sessions presencials i assessorament en les carpes.

Per a més informació i inscripció:
📍 www.valencia.es/massegura
📍 Càtedra MESVAL – UV