València treballa ja la seua candidatura a ciutat accessible europea i es postula com a model en inclusió i accessibilitat

L’Ajuntament de València ha iniciat l’elaboració de la seua candidatura per al Access City Award 2026, un reconeixement de la Unió Europea que premia a les ciutats que fan esforços significatius per millorar l’accessibilitat de les persones amb discapacitat i les persones majors.

Aquests guardons promouen la igualtat d’accés a la vida urbana i fomenten l’intercanvi de bones pràctiques entre ciutats europees.

La candidatura s’està preparant amb la participació de la Fundació Visit València, València Innovation Capital, la Delegació d’Innovació, la Direcció General de Projectes i la Direcció General de Discapacitat de l’Ajuntament.

“Esta candidatura no és només una oportunitat de reconeixement, sinó la consolidació de València com a referent europeu en polítiques inclusives i sostenibles”, ha assenyalat Paula Llobet, regidora d’Innovació.

Tres pilars fonamentals: estructura institucional, innovació tecnològica i participació ciutadana

La candidatura es fonamenta en tres àmbits clau:

  1. Estructura institucional: València compta amb una Direcció General de Discapacitat, amb dependència directa de l’Alcaldia, sis oficines d’accessibilitat, la figura de la defensora de les persones amb discapacitat, i un Consell Municipal actiu amb participació del tercer sector.
  2. Innovació tecnològica: Destaquen iniciatives com el projecte Spot4Dis City, primera implementació mundial d’un sistema intel·ligent per a localitzar places PMR, amb el suport de Google.org. També s’han introduït codis QR inclusius en esdeveniments culturals, i el sistema REDI, que connecta la Policia Local amb les associacions de persones amb discapacitat per millorar l’atenció i formació policial.
  3. Participació ciutadana: Es valora la presència de persones amb discapacitat en llocs de lideratge, així com el co-disseny de les iniciatives municipals per garantir solucions més inclusives i sostenibles.

Projectes destacats i iniciatives inclusives

Un dels projectes més innovadors és la creació d’un centre d’interpretació adaptat davant de les Torres de Serrans, guanyador dels retos GovTech. L’objectiu és fer accessible aquest monument a les persones amb diversitat funcional.

Paral·lelament, València disposa de més de 122 programes actius d’inclusió, entre els quals es troben:

  • Educar Sense Límits, per a centres educatius
  • Por Talento Digital
  • La Mare Que Va, projecte gastronòmic d’inclusió laboral
  • App Movilitat, aplicació per a una mobilitat urbana més accessible

Cap a un turisme accessible i una ciutat per a totes les persones

La candidatura aspira a impulsar el turisme accessible, atraure inversions i reforçar les xarxes europees en matèria d’inclusió. Tal com ha expressat Javier Copoví, director general de Discapacitat:

“No volem ser la millor ciutat del món, sinó la millor ciutat per a tot el món”.